Ginekoloska ord. dr.I.Vlatkovic

Menopauza

Ginekoloska ordinacija dr.I.Vlatkovic
Home

O dojkama

Menopauza

O neplodnosti

WebsAlbum

Radno vrijeme

Menopauza

Sto je menopauza?

 

Menopauza je vazan, i sve donedavno rijetko spominjan period u zivotu svake zene, pa zene cesto nisu znale sto ih ocekuje. Ona predstavlja promjene kod zene koje nastaju prestankom reproduktivne dobi i prekidom ciklusa, a zena u nju ulazi u prosjeku u 50. godini zivota. Simptomi s kojima se zena tada susrece su nepravilni menstrualni ciklusi, nocna znojenja, valovi vrucine, anksioznost i zamor, ponekad zene imaju i probleme s koncentracijom i pamcenjem.

 

 

Zasto dolazi do promjena u menopauzi?

 

Ove promjene su uvjetovane smanjenjem produkcije spolnih hormona, estrogena i  progesterona. Jajnici su zapoceli sa njihovom proizvodnjom dostizanjem spolne zrelosti, u pubertetu. Estrogen je najvazniji zenski spolni hormon, odgovoran je za razvoj sekundarnih spolnih karakteristika kod zene, npr. stimulira rast dojki te tijekom menstrualnog ciklusa djeluje na pripremanje pogodne okoline za oplodnju jajne stanice u maternici. Progesteron priprema maternicu za oplodnju, i razvoj oplodjenog jajasca i zadrzava optimalne uvjete za odrzavanje trudnoce. Mjesecnica se javlja ako nije doslo do oplodnje jajasca. Za vrijeme svakog mjesecnog ciklusa razina ovih hormona raste i pada. Kada zena udje u klimakterij, vremenski period koji prethodi i slijedi posljednju menstruaciju, proizvodnja ovih hormona se usporava. Jajnici prestaju proizvoditi progesteron, a razina estrogena se smanji na najnizi nivo i tada se zena susrece sa simptomima menopauze. Duzina i jacina simptoma su razliciti kod svake zene, i trecina zena nema nikakvih problema, ipak vecina ima povremene napade vrucine i nocna znojenja, a u prosjeku simptomi traju od 3 do 5 godina. Kasnije, nedostatak estrogena moze isusiti vaginu.

 

 

Koje su daljnje posljedice menopauze?

 

Jos jedna od posljedica menopauze je osteoporoza , stanjivanje i slabljenje kostiju. Nakon menopauze, manjak estrogena uzrokuje brzi gubitak kostanog tkiva, sto dovodi do smanjena kostane mase i moze dovesti do osteoporoze. Kost moze postati tako slaba da se moze prelomiti cak i nakon najblazeg pada, a najcesce stradavaju rucni zglobovi, kicma, kukovi. Lijecnik moze izmjeriti kostanu masu nakon cega se moze odrediti opasnost od osteoporoze i ukoliko je potrebno odrediti nadomjesnu hormonsku terapiju kako bi se sprijecile ove promjene.

 

 

Ginekoloska ordinacija dr.I.Vlatkovic  

Create a Free Website